Museer

Karlskrona har många sevärdheter och besöksmål att upptäcka. Tycker man om att museer har man kommit rätt. Stadens har ett tiotal museer med olika inriktningar och här finns något för alla smaker.

Det museum som de flesta förknippar med örlogsstaden är Marinmuseum, ett museum som helt fokuserar på Karlskronas och Sveriges marina historia. Varvs- och skeppsindustrin har haft en stor betydelse för Karlskrona ända sedan den svenska stormaktstiden och museet är stadens främsta sevärdhet. Marinmuseet ligger vackert beläget på ön Stumholmen och rymmer allt från ett galleri med galjonsfigurer och modellkammare till undervattenstunnel och slup- och barkasskjul. Museets samlingar består av mer än 55 000 föremål, 4000 sjökort, kartor och ritningar, över 20 000 böcker samt fler än 200 000 filmer och fotografier. Det mesta man vill veta rörande svensk marinhistoria finns med andra ord tillgängligt här.

Blekinge museum är ett annat populärt besöksmål. Detta regionala museum är inrymt i en genuin gårdsmiljö och satsar på utställningar som beskriver Blekinge läns historia, allt från dess 1700-tals rötter till dess kustkultur. Blekinge museum är central beläget vid Fisktorget och över 90 000 personer besöker årligen museet. Museet består av ett antal gårdsbyggnader och erbjuder även en barockträdgård, café och lekplats vid namn Grevagrundet.

Andra intressanta museer som är värda att utforska när man befinner sig i Karlskrona är bland annat Albinsson & Sjöberg Bilmuseum, Karlskrona Porslinsfabrik, The Kulenovic Collection som är ett konstgalleri inrymt i Vattenborgen samt Nättraby Vägmuseum som är ett av Sveriges första friluftsmuseum med fokus på historia rörande vägar på vatten, is, räls och land.