Skärgården

Att det finns mycket att uppleva i Karlskrona råder det inget tvivel om. Men den allra mest uppskattade och välbesökta sevärdheten är ändå skärgården. Karlskronas skärgård är Sveriges sydligaste och själva staden är även den byggd på öar, trettiotre stycken för att vara exakt. Här är båtlivet väldigt naturligt och många av stadens invånare är båtägare för att nå de speciella badstränderna och vikarna, klipporna och de otrafikerade öarna.

Skärgården består av mer än 1900 stycken öar. Alla i blandad storlek och med olika många antal invånare. Vissa har en befolkning på hela 1500 personer medan vissa är helt obebodda. Senoren, Sturkö och Tjurkö ligger i den östra delen av skärgården och förbinds med fortlöpande broar. I den västra delen hittar man öar som Aspö, Hasslö och Almö.

Få människor har en direkt närhet till en skärgård och det är en naturupplevelse som vissa utländska turister aldrig varit med om tidigare.

Det är inte svårt att ta sig till de olika öarna i Karlskronas skärgård. Ständigt trafikerar skärgårdsbåtarna Östersjön och lägger till vid de olika öarna. Olika båtar har olika rutter och man kan utan problem bygga upp sin egen färd. Man hoppar helt enkelt av vid den ö man tycker ser mest lovande ut, och när man tycker sig ha fått nog, stiger man helt enkelt ombord på en annan båt till en ny ö.

Genom att båtluffa med olika skärgårdsbåtar får man se en stor del av landskapet och kan enklare få en uppfattning om vilka sorts öar man vill besöka. Vill man inte åka med skärgårdsbåtarna kan man givetvis ge sig ut på havet med en kajak, kanot, segelbåt eller egen motorbåt. Att skärgården bjuder in till ett så unikt landskap gör att många personer också väljer att fira speciella högtider där som bland annat bröllop, dop och födelsedagar.

Under sommaren är skärgården som mest trafikerad och öarnas invånare trängs med turister, semesterfirare och övriga Karlskronabor. Att det är många turister som strömmar till under sommaren betyder också att det finns en hel del övernattningsmöjligheter på öarna samt sevärdheter. Båtvarv, rökerier, museer, gårdsbutiker, naturreservat, gästhamnar, caféer, restauranger och gallerier finns det lite här och var på de olika öarna.

Varje ö har sin historia och att båtluffa mellan de olika platserna är riktigt spännande. När hösten och vinter gör sitt antågande fortsätter skärgårdsbåtarna att trafikera sträckorna mellan öarna och fastlandet men turerna går inte lika ofta.